Dr. Sağlam: “Doğru Tedavi ile Diş Kayıpları Engellenebilir”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen ‘Yaşlı Bakım Eğitimleri’ çevrimiçi programında konuşan Dr. Öğretim Üyesi Ebru Sağlam, “Diş kaybı ile beslenme arasında doğrudan ilişki vardır. Yaş ilerledikçe diş kaybı artar bu da beslenmeyi etkiler” dedi.

Dr. Sağlam: “Doğru Tedavi ile Diş Kayıpları Engellenebilir”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Yaşlı Destek Projesi (YADES) kapsamında düzenlenen çevrimiçi seminerler devam ediyor. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Kahramanmaraş Valiliği ve Sütçü İmam Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen programın konuğu Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Ebru Sağlam oldu. Moderatörlüğünü Dr. Mehmet Yılmaz’ın yaptığı çevrimiçi program Büyükşehir Belediyesi’nin Instagram hesabından canlı yayınlandı. Programda yaşlılarda ağız ve diş sağlığı ile sık görülen diş hastalıkları ve sorunlara yönelik çözüm önerileri gibi pek çok konuya değinildi.

Yaşlanma ile Ortaya Çıkan Ağız ve Diş Sağlığı Hastalıkları

Ağız ve diş sağlığı hastalıklarının yaşlılık döneminde arttığına vurgu yapan Dr. Ebru Sağlam, “Yaşlılık 3 gruba ayrılır. 65-74 yaş arası ‘genç yaşlı’, 75-84 yaş arası ‘orta yaşlı’ ve 85 yaş üstü ‘ileri yaşlı’ olarak adlandırılır. En sık görülen ağız ve diş sağlığı hastalıları başında diş çürükleri, dişeti hastalıkları, diş kayıpları ve çiğneme kaslarında zayıflamadır. Bireylerde en çok görülen ağız ve diş sağlığı şikâyetlerinin başında ise künt ağrı, diş taşı, dişlerde sallanma ve diş kayıpları gelmektedir. Diş hastalıklarının tedavisinde ağız hijyeninin iyileştirilmesi, ağız içi plak kontrolünün yapılması, diş taşlarının temizlenmesi ve cerrahi tedavi önem taşır. Diş kaybı ile beslenme arasında doğrudan ilişki vardır. Yaş ilerledikçe diş kaybı artar bu da beslenmeyi doğrudan etkiler. Dişlerde çürüğe sebep olan besinlerin başında kek ve kurabiye gibi şekerli karbonhidratlar, sofra ve bal şekeri, kuru üzüm ve hurma gibi yapışkan besinler ve gazlı içecekler geliyor. Ülkelerin gelişmişlik seviyeleri ile diş kaybı arasında ters orantı tespit edilmiştir. Yani gelişmiş ülkelerde yaşayan kişilerde diş kayıpları daha az görülmektedir. Ağız ve diş sağlığı hastalıklarının en önemlilerinden bir tanesi de ağız kanseridir. Ağız kanseri daha çok yaşlı erkeklerde görülür” ifadelerini kullandı.

Doğru Fırçalama ile Diş Kayıplarının Önüne Geçilebilir

Dr. Ebru Sağlam diş fırçalamanın önemine vurgu yaparak, “Yaşlı bireylerin en az 6 ayda bir ağız ve diş bakımını yaptırması gerekir. Bireyler gün içerisinde dişlerini fırçalamayı ihmal etmemeli. Dişlerin doğru şekilde fırçalanmasıyla ağız ve diş hastalıklarının birçoğunun önüne geçilebilir. Yapılan araştırmalarda dişlerini fırçalamayan kişilerin daha çok ağız ve diş hastalıklarıyla karşı karşıya kaldığı tespit edilmiştir. Bu noktada dişleri doğru şekilde fırçalamakta önem arz etmektedir. Sadece dişler değil aynı zamanda dil ve yanaklarda fırçalanmalıdır. Ancak tek başına dişleri fırçalamakta yeterli olmuyor. Ağız ve diş sağlığı için ara yüz fırçaları ve diş ipinin de kullanılması gerekir” dedi.