Zorunlu Hallerde Seyahat İzni Nasıl Alınır?

Covid-19 pandemisi sonrasında ülke içerisinde kontrollü bir şekilde yaşamın devam ettirilmesi kapsamında seyahat açısından da resmi makamlardan izin alınmış olması gerekmektedir.

Zorunlu Hallerde Seyahat İzni Nasıl Alınır?

Zorunlu Hallerde Seyahat İzni Nasıl Alınır?

Covid-19 pandemisi sonrasında ülke içerisinde kontrollü bir şekilde yaşamın devam ettirilmesi kapsamında seyahat açısından da resmi makamlardan izin alınmış olması gerekmektedir. İş, aile ziyareti, ticaret veya dinlenme gibi farklı amaçlar ile seyahat gerçekleştirmek isteyen her yetişkinin bu izni alması gerekir. Bu nedenle seyahat izni nasıl alınır sorusunun cevabı konusunda sizlere kısa ve pratik bir rehber hazırladık.

Bilhassa sokağa çıkma yasaklarının bulunduğu dönemlerde seyahat izni nasıl alınır sorusu için öncelikle HES kodu alma işlemi yapmanız gerekir. Farklı bir içeriğimizde anlatılan bu işlemi yaptıktan sonra kısıtlamadan muaf olacak kişiler veya özel durumu bulunan kişiler için seyahat belgesi e-devlet veya Alo 199 iletişim hattı üzerinden alınabilir.

E-Devlet Üzerinden Seyahat İzni Nasıl Alınır?

Her geçen gün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan güncel pandemi bilgileri sonrasında yakın süreçte ilan edilen 29 Nisan-17 Mayıs 2021 tarihleri arasında ki 17 günlük tam kapanma döneminde birçok kişi mecburi durumlardan dolayı seyahat izin belgesi almak zorunda kaldı. Bu kapsamda e-devlet ekranı üzerinde İçişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek işlemler ile izin belgesi alınabiliyor.

Birinci dereceden yakınlarının cenazesine katılacak kişiler, tedavi amaçlı seyahat edecek kişiler, ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlara katılacak kişiler ve resmi hizmette bulunan kişiler tarafından alınabilecek seyahat izin belgesi için e-devlet üzerinden işlem yapılabiliyor. Bu açıdan sırası ile

  • Öncelikle T.C. Kimlik numarası ve şifre ile e-devlet sayfasına giriş yapılmalı,
  • Arama kısmına “seyahat izin belgesi” yazılarak, “İçişleri Bakanlığı, e-başvuru” sekmesine tıklanmalı,
  • Açılan sayfada “yeni başvuru” kutucuğuna tıklandığında, başvuru türü için seyahat izin işlemleri zorunlu haller veya zorunlu bir hal bulunmuyorsa seyahat izin işlemleri butonuna tıklanarak, gereken durumda da 65 yaş üstü seçenekleri seçilerek devam edilmeli,
  • Gereken tüm alanlar doldurulduktan sonra “başvur” butonuna ve ardından zorunlu hallerde gerekçe bölümünü de doldurarak, “devam et” butonuna tıklayarak, işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Başvuruların onaylanması sonucunda belirtilen telefon numarasına SMS ile bilgilendirme yapılmaktadır. Sonrasında seyahat izin belgesi ve HES kodu vasıtasıyla özel araç, otobüs, uçak ve tren ile seyahat edilebilir.

Alo 199 Üzerinden Seyahat İzni Nasıl Alınır?

Bir diğer yöntemde ise Alo 199 hattı üzerinden corona virüsü sokağa çıkma yasakları ve diğer dönemlerde seyahat izin belgesi alabilmeniz mümkündür. Bu açıdan da öncelikle Alo 199 hattını aradıktan sonra vatandaş temsilcisi ile görüşürken, sorulan sorulara cevap verilmesi gerekir. Gidilecek yer, kullanılacak ulaşım yöntemi, özel araçlarda plaka bilgileri verilir. Yanıtlanan tüm sorular ile gereken incelemeler yapıldıktan birkaç dakika sonrasında belirttiğiniz telefon numarasına gelen onay mesajı seyahat izin belgesi yerine geçecektir.