HES Kodu Alma Nedir? HES Kodu Neden Alınır?

Koronavirüs pandemisi sonrasında sağlık ve güvenlik açısından salgın takibinin yapılması, seyahate çıkabilme, alışveriş merkezlerine girebilme, kurumlara girebilme gibi birçok noktada HES kodu ihtiyacı bulunmaktadır.

HES Kodu Alma Nedir? HES Kodu Neden Alınır?
HES Kodu Alma Nedir? HES Kodu Neden Alınır?

HES Kodu Alma Nedir? HES Kodu Neden Alınır?

Koronavirüs pandemisi sonrasında sağlık ve güvenlik açısından salgın takibinin yapılması, seyahate çıkabilme, alışveriş merkezlerine girebilme, kurumlara girebilme gibi birçok noktada HES kodu ihtiyacı bulunmaktadır. Bu nedenle her yaşta vatandaşın güncel bir şekilde HES kodu alma işlemi yapması gerekmektedir. Bu kod, birçok noktada vatandaşlardan talep edilmekte ve güvenlik açısından kontrolü yapılmaktadır.

Alındığı tarihten itibaren belirli bir süre geçerliliği bulunan HES kodu, online yöntemler ve telefon üzerinden alınabilmektedir. Bu açıdan HES kodu alma işlemi için kısa mesaj yani SMS yöntemi, Hayat Eve Sığar uygulaması veya e-devlet yöntemi kullanılabilir. Ayrıca yabancı uyruklu kişiler yani T.C. Kimlik Numarası sahibi olmayan yolcular ve turistler için de özel bir yöntemle kod alma işlemi yapılabilir.

HES Kodu Nasıl Alınır?

Türk vatandaşları yani T.C. Kimlik numarasına sahip olan vatandaşlar için HES kodu nasıl alınır sorusunun cevabın için öncelikle SMS yönteminden bahsedilebilir. 10 haneli HES kodu için SMS yöntemi kullanılması açısından telefonunuzun mesaj bölümüne girmeniz gerekiyor. Sonrasında aralarında boşluk bırakarak;

  • T.C. Kimlik numarası
  • T.C. Kimlik seri numarasının son 4 hanesi
  • İstediğiniz gün sayısı olarak paylaşım süresi

Yazıldıktan sonra 2023 numaralı telefona SMS gönderilir. Bu süreçte istediğiniz süre boyunca geçerli olacak HES kodu telefonunuza SMS olarak gönderir.

Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden HES kodu nasıl alınır sorusu için de öncelikle uygulamayı akıllı telefon uygulama marketleri üzerinden cihazınıza indirmeniz gerekiyor. Ardından uygulama içinde “HES kodu işlemleri” bölümüne girmeniz ve sonrasında “Yeni kod ekle” butonuna tıklamanız gerekiyor. Bu sayede saniyeler içinde süresiz bir şekilde uygulamadan HES kodu temin edilebilir.

Son olarak e-devlet üzerinden yapılacak işlemlerde de arama bölümünde HES kodu araması yapılması gerekiyor. Sonrasında açılan sayfada “yeni HES kodu” butonuna tıkladığınızda, kişi seçimi yapıldıktan sonra “HES kodu oluştur” işlemine tıklanarak, kolaylıkla kod temin edilebilir.

T.C. Kimlik numarası sahibi olmayan yabancı uyruklu yolcular açısından da HES kodu temin etme işlemi konusunda yine telefonun SMS bölümüne girerek aralarında boşluk olacak şekilde

  • HES
  • Uyruk
  • Pasaport seri numarası
  • Doğum yılı
  • Soyadı

Bilgileri girildikten sonra 2023 numarasına SMS gönderilerek kod temin edilebilir.

Sokağa Çıkma Yasağı Günlerinde HES Kodu Kullanımı

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile salgın ile mücadelede alınan kararlar kapsamında sokağa çıkma yasağı uygulandığı dönemlerde de kişilerin market alışverişi, ekmek alışverişi veya yabancı uyruklu kişilerin turistik gezileri sırasında mutlak olarak güncel HES koduna sahip olmaları gerekmektedir. Bu durumda bahsedilen yöntemler ile alınmış bir HES kodu, sokağa çıkma yasağı uygulaması sırasında akıllı telefonunuzun SMS bölümünde veya Hayat Eve Sığar uygulamasında güncel bir şekilde ve geçerli süreye sahip olarak yer almalıdır.