EBA Nedir, Nasıl Kullanılır?

2020 yılı ile birlikte Türkiye'de koronavirüs pandemisinin etkileri sonucunda eğitim hayatında yaşanan değişimler ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı ilk, orta ve lise eğitimi için uzaktan eğitim modelini başlattı.

EBA Nedir, Nasıl Kullanılır?
EBA Nedir, Nasıl Kullanılır?

EBA Nedir, Nasıl Kullanılır?

2020 yılı ile birlikte Türkiye'de koronavirüs pandemisinin etkileri sonucunda eğitim hayatında yaşanan değişimler ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı ilk, orta ve lise eğitimi için uzaktan eğitim modelini başlattı. Bu eğitim modeli içerisinde EBA yani Eğitim Bilişim Ağı Projesi, öğrencilerin ders sunumları, eğitim materyalleri ve içeriklerine ulaşması için bir bilişim projesi olarak sunuldu. 

Eba.gov.tr sayfası üzerinden ulaşılabilen proje, aslında ilk olarak 2012 yılında başlamasına rağmen 2016 yılında bir takım değişiklikler ile öğrencilerin eğitim kaynaklarına ulaşması için kullanıldı. Fakat 2020-2021 eğitim öğretim sezondan itibaren tüm Türkiye genelinde ilkokul, ortaokul ve lise eğitimleri için desteklenen devlet televizyon kalanları ile EBA sistemi internet üzerinden canlı ders gibi uygulama imkanları ile eğitimin sürmesini sağlıyor.

Zoom Nedir, Nasıl Kullanılır?

Eğitim bilişim ağı projesi içerisinde canlı derslerin öğretmenler tarafından gerçekleştirilmesi için zoom adı verilen görüntülü görüşme ve konferans uygulamasının altyapısından yararlanılıyor. Fakat eğitim bilişim ağı içerisinde bazen site çökme sorunları yaşandığı için öğretmenler dersleri direkt olarak bu uygulama üzerinden de yapabiliyor.

Yabancı bir şirket tarafından geliştirilen bu video konferans platformu, uçtan uca şifreleme yöntemi ile tamamen güvenilir bir video görüşme yazılımı sağlıyor. Bu bağlamda öğretmenler tarafından akıllı cihaz veya bilgisayara kurulumu gerçekleştirilen zoom programı, aynı şekilde öğrenciler tarafından da kullanıldığında karşılıklı bir şekilde istenilen sayıda katılımcıyla bir dersin işlenmesi için internet dünyasında sınıf ortamı sağlıyor.

Zoom Programı Nasıl Kurulur?

Öğretmenler tarafından canlı ders verilebilmesi ve öğrenciler tarafından bu derslere katılım sağlanması açısından zoom programı nasıl kurulur sorusunun cevaplanması gerekiyor. Programın kurulması için öncelikle zoom.us web sayfasına giriş yapılması gerekiyor. Sonrasında sayfa içerisinde bulunan "Sign Up Free" butonuna tıklandığında, açılan sayfa içerisinde istenilen mail adresini yazmanız gerekiyor.

Uygulama sayfasındaki mail adresi girme işlemi sonrasında mail adresinize gelen doğrulama linkine tıkladığınızda, açılan yeni sayfada "download and run zoom" butonuna tıkladığınızda, artık program indirilecek ve sonrasında da telefonunuzda veya bilgisayarınızda uygulamanın simgesi ana ekrana eklenecektir. Eklenen simgeye tıklayarak online ders sekmesine tıkladığınızda, bir derse katılma veya bir ders kurulumu gerçekleştirmek için planlama yapabiliyorsunuz. Sonrasında da istediğiniz kişileri bu derse davet ederek, sunumunuzu gerçekleştirebiliyorsunuz.