YÖK’ten KSÜ'ye Engelsiz Üniversite Ödülü

Engelsiz Erişim” ve “Engelsiz Eğitim” başlıkları altında yapmış olduğu çalışmalarla yükseköğretim kurumlarımızı tüm öğrencilerimiz için erişilebilir kılmaya yönelik adımlar atan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 3 farklı kategoride verilen “Engelsiz Üniversite Ödülleri” sahiplerini  buldu.

YÖK’ten KSÜ'ye Engelsiz Üniversite Ödülü
 

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) 5 farklı birimiyle “Mekânda Erişim Bayrak Ödülü’ne (Turuncu Bayrak) layık görüldü.

Yükseköğretim kurumlarındaki engelli bireylerin mekânlara, eğitsel imkânlara ve sosyo-kültürel faaliyetlere erişimleri konusunda farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen “Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreni”, Covid-19 salgını dolayısıyla video konferans yöntemi ile gerçekleştirildi.

2021 Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreni’ne Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, YÖK başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Yürütücüsü ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri , KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can , üniversitelerin rektörleri ve ödüllerin değerlendirilmesinde katkı sağlayan panelistler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, toplum olarak farkındalık ne kadar artırılırsa, daha fazla engelli vatandaşın okulla buluşacağını ve bina ve kaldırımlar ile park ve bahçelerin herkes için ortak yaşam alanlarına dönüşeceğinin altını çizdi.

YÖK tarafından 2018’de başlatılan ve 41 üniversiteye verilen ”Engelsiz Program Nişanı” uygulamasında, sayının geçen yıl 116’ya yükselmesini takdirle karşıladığını söyleyen Yanık, “2023 hedefleri doğrultusunda, inşallah bu nişanı almayan üniversitemizin kalmayacağına yürekten inanıyorum. Engelli bireylerin hayallerinin önündeki engelleri kaldırmak, onlara engelsiz ufuklar sunmak öncelikli hedefimizdir.” İfadesini kullandı.

Bakan Yanık, son olarak, üniversiteler dâhil, kamu kurum ve kuruluşlarını teknik ve mali yönden bakanlık olarak desteklemeyi sürdüreceklerini dile getirerek konuşmasını tamamladı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ise küresel salgın sürecinin birçok alanı etkilediğini ve yükseköğretim alanına da eğitim teknolojileri, uzaktan eğitim, dijital veriler, dijital beceriler, dijital dönüşüm gibi yeni eğitim paradigmalarını beraberinde getirdiğini belirtti.

Bu zorlu süreçte hareket kabiliyetimizi kaybetmeden ve doğru zamanda hızlı kararlar alarak akademi ve öğrenci merkezli bir yaklaşımla “Yeni YÖK” konseptinde ulusal ve uluslararası boyutlarda yükseköğretim politikaları üretmeye devam ettiklerini sözlerine ekleyen Başkan Saraç, “Yeni YÖK” olarak bütün bu yeni ve yenilikçi girişimleri bağlamında özel önem verdikleri bir konunun da yükseköğretime girişte ve eğitim sürecinde yaşanan engelleri ortadan kaldırmak için ”engelsiz erişim” ve “engelsiz eğitim” başlığı adı altında yürütülen çalışmalar olduğunu vurguladı.

Engelli öğrencilere yönelik yapılan düzenlemelerden bahseden Yök Başkanı Saraç, “Geçmiş yıllarda özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrencilerimiz için yükseköğretime giriş puanlarını kullanma süreleri, kontenjanların belli bir oranının (%10) bu öğrencilerimiz için ayrılması gibi konularda önemli düzenlemeler yapıldı. ‘Engelsiz Erişim’ yılı olarak kabul ettiğimiz 2016-2017 eğitim öğretim yılından bu yana yükseköğretim kurumlarında engelli bireylerin bütün mekânlara erişimleri konusunda farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla çalıştaylar düzenlendi.” diye konuştu.

Uzaktan ve dijital ortamda eğitimin devam ettiği koronavirüs salgını sürecinde Uzaktan Öğretim Yol Haritasını belirlenerek engel grubuna göre programların erişilebilir olma, çevrim içi sınavlarda engel durumuna göre imkân ve tedbirlerin alınması, öğrencilerin yükseköğretimle bağlantısının kopmaması için özen gösterilmesi ve engelli öğrencilerin düzenli aralıklarla aile ve öğrenciyle temasa geçilmesine ilişkin kararlar alındığına dikkat çeken Başkan Saraç, hazırlanan ‘Küresel Salgında Yeni Normalleşme Süreci Rehberi ile ‘Küresel Salgın Bağlamında Yükseköğretim Kurumlarında Sağlıklı ve Temiz Ortamların Geliştirilmesi Kılavuzu’nda uzaktan öğretimi engelli öğrencilere erişilebilir kılmak için gerekli tedbirlerin alınması ile ilgili önerilere de yer verildiğini söyledi.

Gelinen noktada mekân erişilebilirliği konusunda pek çok üniversitede gelişme kaydedilmiş olmakla birlikte eğitimin ve program içeriklerinin farklı engel grubundaki öğrenciler için erişilebilir olması için daha fazla gayret gösterilmesi gerektiğinin altını çizen YÖK Başkanı Saraç, Türk yükseköğretim sisteminin özel öğrencilerimiz için her açıdan engelsiz eğitim ortamını sağlayacağı ve kampüs yaşamına dâhil edeceği inancına sahip olduğunu belirterek konuşmasını tamamladı.

Konuşmaların ardından ödüller hakkında bilgilendirme yapmak üzere YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Yürütücüsü ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumun ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ve YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç 2021 yılı Engelsiz Üniversite Ödüllerini kazanan yükseköğretim kurumlarını açıkladı.

Engelsiz Erişim ve Engelsiz Eğitim temalarıyla düzenlenen törende, yükseköğretim kurumlarına “Mekânda Erişebilirlik”, “Eğitimde Erişebilirlik” ve “Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik” olmak üzere 3 kategoride “Engelsiz  Üniversite Bayrakları” ile farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına “Engelsiz Program Nişanı” verildi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi: Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bililer Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Yarı Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu ile Kongre ve Kültür Merkezi  “Mekânda Erişebilirlik”, (Turuncu Bayrak) ödülü aldı.