12 Şubat Kurtuluş Bayramımız Kutlu Olsun

12 Şubat Kurtuluş Bayramı’nın 102. yıl dönümü Valilik Meydanı’nda büyük bir coşkuyla kutlandı. Başkan Hayrettin Güngör, “Her şey bitti denilen zamanda; Türk’ün ruh kökünü besleyen, onu diri tutan, dava ve iddia sahibi yapan, tarihte dün, bugün ve yarın O’na misyonunu hatırlatan ve hatırlatacak olan; Malazgirt’i, İstanbul’u, Çanakkale’yi, Maraş’ı, 30 Ağustos’u ve 15 Temmuz’u zafere erdiren kelime budur; Korkma! Bizi birbirimize kardeş kılan, bizi o ecdada torun kılan, bizi cesaretten yapılma birer anıt gibi insanlık tarihine işleyen Allah’a hamd olsun. 12 Şubat Kurtuluş Bayramı’mız kutlu olsun” dedi.

12 Şubat Kurtuluş Bayramımız Kutlu Olsun

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Büyükşehir Belediyesi tarafından Valilik Meydanı’nda düzenlenen 12 Şubat Kurtuluş Bayramı etkinliklerine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Programa Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün yanı sıra Vali Ömer Faruk Coşkun, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Garnizon Komutanı Mehmet Emin Terzioğlu, İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, Kahramanmaraş Milletvekilleri Habibe Öçal, Ahmet Özdemir, Mehmet Cihat Sezal, Sefer Aycan ve Ali Öztunç, ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Tiyatro Büyük Beğeni Topladı

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan kutlama etkinlikleri Milli Mücadele şehitleri için okunan Kur’an-ı Kerim ve dualarla devam etti. Büyükşehir Belediye Bando Takımı ve mahalle çeteleri de kutlama etkinliklerinde yerini aldı. Valilik Meydanı’nda gerçekleştirilen kutlama etkinliklerinde şiir dinletileri, ‘Korkma’ ve ‘Ya Vedud’ isimli kısa film gösterimleri ve davul zurna gösterileri izleyicilerle buluşturuldu. Ayrıca Tamer Karadağlı, Adnan Erbaş, Yağmur Uzunoğlu, Filiz Gaye Alacacı gibi önemli isimlerin yer aldığı ‘Kurtuluş Destanı’ tiyatrosu sahnelendi.

O Kelime Korkma’dır!

Etkinliklerin ardından protokol konuşmalarına geçildi. İlk olarak kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “Kurtuluş Haftası olarak kutladığımız 12 Şubat Bayramımızı her yıl bir tema ile taçlandırıyoruz. Geçen yıl ‘İstiklal ilham verir’ dedik. Bu yıl ‘Korkma!’ diyoruz. Size, Allah Resulünün hicretini, örümcek ağı ve bir kuş yuvasıyla korunan Sevr mağarasını hatırlatmak istiyorum. O güzel peygamber ‘Ya! Ebubekir Korkma, mahzun olma. Allah bizimledir’ diyordu. Asırlardır dalgalanan şanlı bayrağımızı, o gün kalede göremeyen Kısakürekzade Mehmet Ali Bey’in, o ruh haliyle kaleme aldığı Âlemi İslam’a Hitap Beyannamesi’nde ‘Korkma! Seni buradaki birkaç Fransız kuvveti kıramaz!’ diye sesleniyordu. Tacettin Dergâhında Mehmet Akif Ersoy, ‘Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak’ dedi. Bu üç Korkma’yı birbirine yoldaş kılan şeyi şair, ‘Ecdadımızın heybeti maruf-u cihandır. Fıtrat değişir sanma, bu kan yine o kandır!’ diye özetliyordu. Her şey bitti denilen zamanda; Türk’ün ruh kökünü besleyen, onu diri tutan, dava ve iddia sahibi yapan, tarihte dün, bugün ve yarın O’na misyonunu hatırlatan ve hatırlatacak olan; Malazgirt’i, İstanbul’u, Çanakkale’yi, Maraş’ı, 30 Ağustos’u ve 15 Temmuz’u zafere erdiren kelime budur; Korkma! Bizi birbirimize kardeş kılan, bizi o ecdada torun kılan, bizi cesaretten yapılma birer anıt gibi insanlık tarihine işleyen Allah’a hamd olsun” diye konuştu.

Maraş Vaktine Hazırdı

Maraş’ın Milli Mücadelesinde Mehmet Ali Kısakürek’in kaleme aldığı Âlem-i İslam’a Hitap Beyannamesi’nin önemini vurgulayan Başkan Güngör, “Âlem-i İslam’a Hitap Beyannamesiyle “Vaktine hazır ol” diyen Mehmet Ali Bey kendisi de vaktine hazırdı. Çocuk yüreğiyle babasının hazırladığı beyannameyi sokaklara asan Şahap da vaktine hazırdı. Hiç tereddüt etmeden tetiği çeken Sütçü İmam da vaktine hazırdı. Derin ferasetiyle Vaktine hazır olan Şeyh Ali Sezai Efendinin çağrısı ile cepheden kopup gelen Arslan Bey de vaktine hazırdı. İstiklal ile Cuma namazı arasındaki o kopmaz bağı çok iyi bilen Rıdvan Hoca da vaktine hazırdı. “Bu bir din bahsidir” diyen Abdal Halil Ağa da vaktine hazırdı. O gün “Maraş bize mezar olmadan düşmana gülzar olamaz” diyen Maraşlı da vaktine hazırdı” dedi.

Maraş Anadolu’nun İlhamıdır

Maraş’ın Milli Mücadelesinin işgal altındaki diğer Anadolu şehirlerine ilham kaynağı olduğunu vurgulayan Başkan Güngör, “1. Dünya Savaşı’nın meydana getirdiği büyük yıkım ve Osmanlı imparatorluğunun dağılma sürecinde Kahramanmaraş’ın kurtuluş mücadelesi, İstiklal ve istikbal mücadelesi yapan mazlum ve mağdur milletlere ilham kaynağı olmuştur. Çünkü bu direniş, aleyhte işleyen tarihe karşı, bir başkaldırıdır. “Biz, daha ölmedik ve bu toprakların anlamını, bu coğrafyada yaşamanın anlamını ve bedelini biliyoruz” demektir. Kurtuluş haftamızda,  şehrimizin her noktasında ve ilçelerde, bu ruhu diri tutacak, ecdadımızın aziz hatıralarını hayırla yâd edecek programlar planladık ve yaptık. Taşıdığımız mirası ve büyük hatıraları, bize yakışan bir asalet ve vakarla temsil etmeye gayret ettik. Ve Allah’a sonsuz şükürler olsun ki, böylesine ulvi bir mirasın varisleri olarak yaşıyoruz. Tüm ecdadımızı rahmetle anıyorum. 12 Şubat Kurtuluş Bayramımız kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

İstiklal Madalyasına Sahip Tek Şehir

Kahramanmaraş halkının hiçbir zaman düşmandan korkmadığını vurgulayan Milletvekili Sefer Aycan, “Bizim ecdadımız hiçbir zaman düşmandan korkmamıştır. Emperyalistler şehrimizi işgal ettiğinde ecdadımız hiç korkmadan tepkisini göstermiştir. İşgalci güçlere asla boyun eğmemiş, mandacılığı kabul etmemiştir. Her bir anı kahramanlık olan tarihimizde özellikle bayrak hadisesini çok önemsiyorum. Kalemizdeki aziz bayrağımız Fransızlar tarafından indirildiğinde ecdadımız canından vazgeçerek kadim bayrağımızı tekrardan göndere çekmiştir. Bu bizlerin bayrağımıza ve bağımsızlığımıza ne kadar önem verdiğimizi gösteriyor. Kahramanmaraş, İstiklal Madalyası alan tek şehirdir. Milli Mücadelemizde tüm Maraşlılar tümüyle mücadeleye katılmış ve hep birlikte zafere ulaşmıştır. Onun için bireylere değil tüm şehre İstiklal Madalyası verilmiştir. Bu da şehrimiz için gurur vesilesidir” dedi.

Beraberliğimiz Daim Olsun

Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, “12 Şubat Kurtuluş Bayramımız kutlu olsun. Haklı bir gururu yaşıyoruz. 102 yıl önce atalarımız kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla bir Maraş Destanı yazdılar. Maraş savunması sadece Kahramanmaraş için değil aynı zamanda tüm Türkiye için önemli bir savunma oldu. Kuva-i Milliye’nin ilk fitili Maraş’ta ateşlendi. 12 Şubat aynı zamanda bir onur günüdür. Kahramanmaraş’ın onur günüdür, Türkiye’nin onur günüdür. Bu vesileyle atalarımızı bir kez daha rahmetle anıyorum. İyi ki bu toprakların evladıyız. Allah birlik ve beraberliğimizi daim eylesin. Bu vesileyle geçtiğimiz törenlerde aramızda bulunan, kısa bir süre önce hakkın rahmetine kavuşan Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç’ı rahmetle anıyorum. 12 Şubat Çete Bayramımız, Kurtuluş Bayramımız kutlu olsun” diye konuştu.

102 Yıldır Bu Duyguyu Yaşıyoruz

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, “102 yıldan bu yana bir duyguyu yaşatıyoruz. Her kutlama aslında bize miras bırakılan o duyguyu yaşamak için. O duygu nedir? Penceresinden kaledeki Türk Bayrağı’nın indirildiğini gördüğünde Kısaküreklerden Mehmet Ali Bey Âlem-i İslam’a Hitabı kaleme almadan önce hangi duyguları hissetmişti? Çakmakçı Sait kurşunların üzerine yürürken hangi duyguyu hissetmişti? Sütçü İmam silahına davrandığında hangi duyguyu yaşıyordu? Bu soruların cevabı çok kıymetli. Çünkü biz, 102 yıldan beri bu duyguları yaşatmak için buluşuyoruz. O duygu, bizim bağımsızlığımıza, özgürlüğümüze, bayrağımıza olan sevdamızdı. O duygu Türk’ün bin yıldan beri sürdürdüğü dik duruşunun adıdır. O duygu cesarettir, onurdur, vakardır. İnşallah Maraşlının bu duruşunu daha yüzyıllar boyunca bir araya gelerek kutlayacağız. Allah birliğimizi beraberliğimiz daim etsin. Kurtuluş günümüz kutlu olsun” diye konuştu.

Şehrimizin Her Ferdi Kahraman

Vali Ömer Faruk Coşkun, “Maraş bağımsızlık uğruna kadını-erkeği, genci-yaşlısı şehrin bütün fertleriyle canı pahasına mücadele etmiştir. Şehrimizin her ferdi kahramandır. Maraş Kalesi’nde Türk Bayrağı dalgalanmadığı için Cuma namazı kılınmayan, mananın maddeye galip geldiği, Maraş bize mezar olmadan düşmana gülzar olamaz diyen inanmış ruhun adıdır. Maraş, 21 Ocak 1920 tarihinde başlayan ve 22 gün süren mücadelede birliği, beraberliği ve destansı mücadelesiyle Anadolu’ya cesaret veren milli direniş ruhunun oluştuğu ve Kurtuluş Savaşı’nın ilk kıvılcımının ateşlendiği yerdir. Kahraman ecdadımız bundan 102 yıl önce dönemin en güçlü ordularına karşı verdiği amansız mücadeleyle eşine az rastlanır kahramanlık örneği sergileyerek işgal kuvvetlerine geçit vermemiştir. Şehirlerinin işgal altında olmasını hiçbir şekilde kabullenmeyerek Maraşlıya önderlik eden Sütçü İmam, Arslanbey, Rıdvan Hoca, Senem Ayşe ve daha nice kahraman ecdadımız olmak üzere tüm Maraş halkının olağanüstü zafer sonrasında ilimize Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Madalyası ve daha sonrasında Kahraman unvanı verilmiştir. Bizlere düşen yegâne görev bu toprakların nasıl ve ne şartlarda kazanıldığını bilerek birlik ve beraberlik içerisinde çok çalışmaktır” ifadelerini kullandı.

Kortej Yürüyüşü

Protokol konuşmalarının ardından tören geçidi gerçekleştirildi. Trabzon Caddesi boyunca askeri birlikler, dernekler, atlı çeteler, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden ve yurt dışından gelen halk oyunları ekipleri, şehir genelindeki okullardan öğrenciler ve mahallelerin yer aldığı kortej ilgiyle takip edildi.