Kahramanmaraş'ta Düzenlenen Şalvar Güreşi Dünya Şampiyonası'nda İsmail Balaban Başpehlivan Oldu

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Dünya Etnospor Konfederasyonu, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle milli mücadelenin 102. yıl dönümü kutlama etkinlikleri kapsamında Şalvar Güreşi Dünya Şampiyonası düzenlendi.

Kahramanmaraş'ta Düzenlenen Şalvar Güreşi Dünya Şampiyonası'nda İsmail Balaban Başpehlivan Oldu

Kahramanmaraş Merkez Spor Kompleksinde gerçekleştirilen şampiyonayı Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Kahramanmaraş Milletvekilleri Celalettin Güvenç, Mehmet Cihat Sezal ve Habibe Öçal, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Şeref Eroğlu, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Hakan Kazancı ve çok sayıda vatandaş takip ederken, şampiyonaya KSÜ yöneticileri, öğretim elemanları, öğrenci ve mezunları da yoğun ilgi göstererek katılım sağladılar.

Şampiyona açılışında konuşan ve düzenlenen şampiyonanın Kahramanmaraş için önemine vurgu yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “Kurtuluş Haftamız kapsamında Şalvar Güreşi Dünya Şampiyonası şehrimizde yapıldı. 40 ülkeden 300’ün üzerinde sporcu Kahramanmaraş’ımızda mücadele etti. Sporcularımız arasında da yirminin üzerinde başpehlivanımız var. Kahramanmaraş birçok şeyin olduğu gibi şalvar güreşinin de başkenti.” dedi.

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ise "Geleneksel sporlarımızı yaşatmamız, bizim bu ülkede kendi kimliğimizi, kendi kültürümüzü korumamız için çok mühim. Onun için dünya çapında bir serüveni aslında yaşıyoruz. Bir mücadeleye giriştik, dünyanın bütün milletlerinin kendi geleneksel sporlarını yaşatabilmesi için çalışıyoruz, gayret ediyoruz, destek oluyoruz.” şeklinde konuştu.

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Şeref Eroğlu da “Kahramanmaraş’ta düzenlenen bu dev organizasyonda çok güzel mücadeleler izledik. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemize ev sahipliği için teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

55, 60, 65, 70, 75, 80, 90, 130 kilolarda final müsabakalarının yapıldığı 40 ülkeden 300 sporcunun ter döktüğü turnuvada Kırkpınar Başpehlivanı İsmail Balaban şampiyon oldu.

Şalvar Güreşi Dünya Şampiyonasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, “Milli mücadelemizin kıvılcımını yakan Kahramanmaraş’ımızın kurtuluşunun 102. yılını kutluyorum. Ecdadımızın 102 yıl önce ortaya koyduğu ruh, kendi tarihine, kendi ecdadına, bayrağına, namusuna, istiklal ve istikbaline sahip çıkma ruhudur. Biz bugün KSÜ olarak bu ruhu canlı tutmanın ve gelecek nesillerimize aktarmanın gayreti içerisindeyiz. Geleceğimizi inşa edecek gençlerimizi milli ve manevi değerleri sahip, mesleklerinin gerektirdiği donanımlara haiz olarak yetiştirmek en önemli hedefimizdir.” dedi.

Şalvar Güreşi Dünya Şampiyonası’nın Kahramanmaraş’ta düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Can, “Geleneksel sporlarımızın yaşatılması ve dünyaya duyurulması açısından büyük öneme sahip olan bu organizasyonun gerçekleştirilmesine katkı sunan kurum-kuruluş ve yöneticilerimizi kutluyorum. Mücadeleler sonucunda dereceye giren sporcularımızı tebrik ederken, turnuvaya katılan bütün sporcularımıza teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.